Blåbärsbullar med ett glas mjölk... mumma!

Blåbärsbullar á la Leila Lindholm
1 msk kardemumma
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
1.2 l vetemjöl
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg
1.2 l vetemjöl
Värm mjölken tillsammans med kardemumma tills den är ljummen, 37°C.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Tillsätt lite vetemjäl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min. Medan bullarna jäser kan du göra blåbärsfyllningen.
Blåbärsfyllning
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl socker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 st ekologiskt ägg till pensling
1 dl socker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 st ekologiskt ägg till pensling
Blanda smör, socker och kanel till en krämig fyllning.
När degen har jäst färdigt dela den och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred över smörkrämen.
Blanda blåbären med florsocker och maizena i en skål. Strö över degen och rull aihop till en rulle. Skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor och lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt. Låt bullarna jäsa utan bakduk i ca 30min.
Pensla bullarna med uppvisat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna i 200°C i ca 10 min.
När bullarna har svalnat pudra florsocker över dem.
Servera blåbärsbullarna med ett glas mjölk... mumma! :)
Kommentarer
Trackback